open All Channels
seplocked Issues, Workarounds & Localization
blankseplocked Cpu running high x2 clients
 
This thread is older than 90 days and has been locked due to inactivity.


 
Author Topic

Lilly Slavegirl
Posted - 2010.12.03 22:41:00 - [1]
 

Hello! My system spec are:

asus m2n-sli deluxe
4gb ram
nvidia geforce gts 450 1024m ddr5
western digital 160 gb hd + seagate barracuda 7200rpm 320gb hd
windows 7 x64 home edition

It seems while running two eve clients that my cpu runs @ 100% for the most part. It will bounce from 80-100%. I have all settings on client b (usually hauler or scout)set for performance (everything on low/off) and client a (main) on medium with 1024 resolution. Is it normal that it is taking up this much system resources? I just don't want to burn any thing up playing eve.. :D

Lilly Slavegirl
Posted - 2010.12.03 22:52:00 - [2]
 

Other thread locked Please read this one :D :D


Jackaryas
Caldari
Fairlight Corp
Rooks and Kings
Posted - 2010.12.03 23:44:00 - [3]
 

What CPU do you have? :)

Lilly Slavegirl
Posted - 2010.12.04 04:43:00 - [4]
 

DOOOH! I knew I was forgetting something.. ><

AMD athlon 64 x2 dual core 5600+ @2.91

Jackaryas
Caldari
Fairlight Corp
Rooks and Kings
Posted - 2010.12.04 12:44:00 - [5]
 

Hmm that is unlikely for eve to take up 100% cpu on that chip id say, assume you have taken these stats from task manager?

also have you tested it running a program of similar intensity to see if its just eve?

Lork Niffle
Gallente
External Hard Drive
Posted - 2010.12.04 16:25:00 - [6]
 

It does not appear normal to take up that much CPU time, but it will cause no harm doing so, all decent hardware is rated to run at full capacity for years.

Often excessive cpu use can be down to Antivirus or anti spyware programs being very aggressive on file checks, try disabling them to see if they change anything.

Laendra
Universalis Imperium
Posted - 2010.12.04 21:26:00 - [7]
 

I am having pretty much the same problem. This just started as of the Incursion patch. If I have two clients up, one of them "stops responding" and the processor locks in a wait state for a significant portion of the time. Lag becomes unbearable. I have an I7-920, 6 Gig ram, a freshly defragmented drive and the clients were running from separate directories. I will try again later, but I am not sure it has a problem with clients in the same folder.....if I can accurately reproduce the issue, I will try to run w/ log server and bug report it.

Shani Mukantagara
Amarr
Fairlight Corp
Rooks and Kings
Posted - 2010.12.04 22:24:00 - [8]
 

Edited by: Shani Mukantagara on 04/12/2010 22:37:19
same problem, CPU and Ram shoot up to 100% usage when I start second client.

In windows mode or fixed screen...

Only happens when I enable AA via client HDR on.

Core i7 920 oc at 3.8 water cooled
gtx 295
and 4g of dual channle ram


Edit clients unusable for about 30 seconds unless i deleate one exe from task manager



Laendra
Universalis Imperium
Posted - 2010.12.05 02:21:00 - [9]
 

Can confirm that the problem went away when I removed AA

Lilly Slavegirl
Posted - 2010.12.06 05:58:00 - [10]
 

I think my issue is a windows problem. My scvhost file seems to be using alot of resources so I am going to format my drive and start fresh. Thanks for the input :D

Grez
Neo Spartans
Laconian Syndicate
Posted - 2010.12.06 19:16:00 - [11]
 

Edited by: Grez on 06/12/2010 19:16:58
That svchost is most likely Superfetch. Mouse over it in task manager and it will tell you what services are running within that particular service host.

To go back to your original problem, does running full screen work? If it does, it's most likely an issue with EVE trying to use something that Windows 7 is also using to render Aero.

MasL
Posted - 2010.12.06 19:53:00 - [12]
 

What is AA?(( Wana try this too

Lilly Slavegirl
Posted - 2010.12.06 20:04:00 - [13]
 

Yes. Full screen works without a hitch. It has to be the scvhost. Super fetch is in the services amongst a bunch others I do not need. I am now having troubles with getting the client to my laptop (So I can play fullscreen on main client.) I created a thread about it also but not much help in that dept.

AA= Anti aliasing


 

This thread is older than 90 days and has been locked due to inactivity.


 


The new forums are live

Please adjust your bookmarks to https://forums.eveonline.com

These forums are archived and read-only